Вашата оценка
🤩 Кулинарно пътешествие 🤩 Изследване на местните вкусове по света 🤩
04 Юли 2024 г.
Какво да опитаме в Албания
Byrek е пикантен сладкиш, направен от тънки, люспести пластове тесто, пълни със съставки като сирене, спанак или месо. Това универсално ястие е основно ястие в албанската кухня и може да се консумира като лека закуска или храна.
Tavë Kosi, често наричано национално ястие на Албания, е печена запеканка, приготвена с агнешко, ориз и смес от кисело мляко и яйца. Това е ароматно ястие с уникален пикантен вкус.
Fërgesë е традиционно албанско ястие, приготвено с чушки, домати, лук и извара, запечено до кремообразно и вкусно. Често се сервира с хляб и е популярна вегетарианска опция.
Speca me Glizë е ястие от пълнени чушки, пълни със смес от ориз, сирене и билки. Това е ароматно и задоволително вегетарианско ястие, което подчертава използването на пресни местни съставки.
Baklava. Баклавата е обичан десерт в Албания, приготвен от пластове фило тесто, пълни с нарязани ядки и подсладен със сироп или мед. Той е богат, сладък и идеален за тези, които обичат сладкото.
Qofte са албански кюфтета, направени от мляно месо (обикновено говеждо или агнешко), смесено с лук, билки и подправки. Обикновено се пържат или пекат на скара и се сервират със сос от кисело мляко или пресен хляб.
Trilece, или "торта с три млека", е популярен десерт в Албания. Това е пандишпан, напоен с три вида мляко (изпарено мляко, кондензирано мляко и тежка сметана) и покрит с карамел. Това е невероятно влажно и сладко.
Jani me Fasule е традиционна боб чорба, приготвена с бял боб, домати, лук и различни билки. Обикновено по- често се консумира през по-студените месеци.
Pispili е ястие от царевичен хляб, смесено със зеленчуци, обикновено спанак или праз. Това е пикантен и засищащ хляб, който често се сервира като гарнитура или лека закуска.
Sarma. Сармите се състоят от лозови сърми или зелеви сърми, пълнени със смес от ориз, месо и билки. Тези рулца се задушават до омекване и се сервират с малко кисело мляко.
Petulla са албански понички, които често се консумират за закуска или като лека закуска. Обикновено се сервират с пудра захар, мед или конфитюр и са приятно лакомство.
Tavë Dheu е традиционно печено ястие, приготвено с агнешки или телешки черен дроб, домати, лук и разнообразие от подправки, често сервирано в глинен съд. Името се превежда като „глинен съд“, което отразява неговия селски метод на приготвяне.
Fli или Flija е многослоен сладкиш, приготвен с обикновено тесто от брашно, вода и сол, изпечено слой по слой. Често се сервира със заквасена сметана или кисело мляко и е традиционно ястие за специални поводи.
Kukurec е ястие, приготвено от агнешки черва, увити около подправени карантии и изпечени на скара или фурна. Това е уникално и ароматно ястие, което демонстрира любовта на Албания към обилната, селска кухня.
Qifqi са оризови топчета, овкусени с билки, мента и яйца, специалитет на региона Аргиро̀кастро /Gjirokastër/. Пържат се до златисто и са вкусен вегетариански вариант.
Revani е торта от грис, напоена с ароматен на лимон сироп, подобен на близкоизточната Basbousa. Това е лек и освежаващ десерт, който често се сервира с кафе или чай.
Bakllasarëm е солен пай, приготвен със слоеве фино тесто, намазано с масло и напълнено със смес от кисело мляко и чесън. Това е просто, но ароматно ястие, което подчертава традиционните техники за готвене на Албания.
Изследването на албанската кухня предлага пътуване през богати вкусове и традиции, от обилни месни ястия до възхитителни сладкиши. Всяко ястие отразява културното наследство на страната и използването на пресни местни съставки, което го прави уникално и запомнящо се кулинарно изживяване.
Специални оферти
Календар
Дестинации
БЛОГ